В общо изявление, властите на 5 държави предупредиха Сърбия и Косово

...
В общо изявление, властите на 5 държави предупредиха Сърбия и Косово
Коментари Харесай

Пет държави призовават Сърбия и Косово към сдържаност

В общо изказване, управляващите на 5 страни предупредиха Сърбия и Косово да се въздържат от дейности, които могат да доведат до ескалация на напрежение. Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Съединените щати се ангажираха и да намерят решение, което да разреши на отговарящите на изискванията жители на Косово да упражнят правото си да вземат участие в изборите в Сърбия на 3 април тази година. 

Ние признаваме, че е право на държавното управление на Косово да реши дали да позволи или не улеснение на гласуването на избори в друга страна. Въпреки че оценяваме желанието на Сърбия да откри решение, с огромно отчаяние означаваме решението на държавното управление на Косово да отхвърли градивно предложение. С това решение държавното управление на Косово не съумя да показва своята ангажираност към правилото за отбрана на гражданските и политически права на всички свои жители, в това число на членове на малцинствени групи.

Подобно отношение на държавното управление на Косово не е в сходство с нашите полезности и правила и ще подкопае европейските им желания.

След нахлуването на Русия в Украйна, ние приветствахме привеждането на Косово в сходство с изказванията и декларациите, които Европейски Съюз и членовете на Quint одобриха. От Косово обаче се чака също по този начин да отстоява своите съществени полезности и отговорност към районната непоклатимост и да зачита демократичните процеси, както и да се ангажира със отбраната на правата на членовете на малцинствените групи.

Очакваме държавното управление на Косово да работи в полза на всички свои жители, да работи за понижаване на напрежението и да се ангажира конструктивно в разговора за нормализиране на връзките със Сърбия, подпомаган от Европейския съюз (ЕС). Това е от решаващо значение за реализиране на прогрес към всеобхватно съглашение за нормализиране, което в последна сметка ще отключи вероятността на Европейски Съюз за Косово, се споделя в изказването.

Припомняме, че ден по-рано министър председателят на Косово Албин Курти съобщи пред Би Би Си, че е смутен от способността и желанията на Русия да трансферира дестабилизацията и несигурността на европейския континент, като популяризира спорове " на други места " с изключение на Украйна.

Подчертавайки, че Сърбия е единствената страна, която не е наложила наказания на Русия поради войната в Украйна, Курти сподели, че съветският президент Владимир Путин желае " Ялта 2 ", т.е. нова сререща за прерзпределение на света, на която ще договаря с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Президентът на Косово Вьоса Османи изиска от президента на Съединени американски щати Джо Байдън да употребява въздействието на Вашингтон в страните членки на НАТО, с цел да помогне на страната й да се причисли към военния съюз, оповестява " Ройтерс ".

В писмо, изпратено до Байдън на 10 март, Османи показва, че след нахлуването на Русия в Украйна присъединението към НАТО е неин главен приоритет за националната сигурност.

Приемането на Косово в НАТО би представлявало " директна опасност с въоръжен спор за Сърбия ", предизвести сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин пред белградската телевизия " Пинк ТВ ", заявявайки, че Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ще бъде нарушена, както и хартата на самия Северноатлантически алианс.

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че в случай че стартира ускореното приемане на Косово в интернационалните организации, Сърбия ще изненада с отговора и успеваемостта си, цитира думите му белградският вестник " Политика ".

Той добави, че заради спора в Украйна мнозина виждат световната обстановка като опция за решение на косовския въпрос и че мнозина желаят ускорено приемане на Косово в интернационалните организации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР